16 mars 2012

Om håret på kroppen

Alltså det här med hår... Facebook är formligen nerlusat med länkar, foton och statusar på temat Låt mig ha mitt hår ifred. Och även om jag alltid blir lite trött när det blir så kampanjigt - för jag vet att diskussionen kommer att vara glömd om en vecka och allt återgå till det vanliga - så är jag väldigt för. För rätten att slippa raka sig, oavsett vilket del av kroppen vi pratar om. Och självklart: oavsett vilket kön man tillhör. I vårt samhälle finns en tydlig norm som säger att kvinnor ska vara hårlösa på alla ställen utom huvudet och könet - och på båda ställena ska håret vara ansat till en frisyr. Detta är särskilt viktigt när det gäller könet. Pubeshåret får under inga omständigheter växa fritt och expandera ut mot ljumskarna och ner längs låren. Utanför trosan får inget hår synas!

Men när det kommer till området under trosan är normen lite mer vag. Eller man skulle kunna säga att det  finns mer än en norm. Utan att ha fördjupat mig så kolossalt mycket vet jag att det finns män som tänder på helt naket liksom det finns de som tycker att en rejäl pälsmössa är att föredra. Och alla varianter där emellan. Men gemensamt är att det är män som definierar vad som är en snygg underlivsfrisyr. Därmed inte sagt att alla män har en bestämd uppfattning i frågan och inte heller att alla män torgför en eventuell preferens. Det finns strängt taget män som menar att andra värden är viktigare, som har vett att hålla käften och som kan stava till ord som respekt och integritet. Min exman tillhörde inte den kategorin. Det var en ständigt pågående diskussion (eller monolog kanske är ett bättre ord) om att jag skulle se ut si och så och inte sådär. Pikarna haglade om jag inte "lydde" och det fanns gott om bekräftelse att hämta hem på att anpassa sig till hans åsikter. Som kanske inte var så extrema men som likafullt framfördes med tröttsam enträgenhet.

Jag slipper sånt nu. Min pojkvän låter mig se ut som jag gör. Det känns lika främmande att han skulle ha en åsikt om min kroppsbehåring som att han skulle slå mig. Det är inte sån han är. Så enkelt och så självklart.                      

Inga kommentarer: